Bursa Misi Köyü (Gümüştepe Mahallesi)

Bursa ile Orhaneli-Keles yolu üzerinde yer  alan Misi Köyü, tarihe tanıklık eden Bursa merkeze bağlı bir köydür. Bursa merkezine yakın, gezilmesi gereken, tabiatla iç içe olunabilecek bir yer olan Misi Köyü yeni düzenleme ile Gümüştepe Mahallesi, 2000 yıllık tarihi geçmişe sahiptir.




Günümüzde Gümüştepe Mahallesi adıyla Nilüfer İlçesi’ne bağlanan Bursa Misi Köyü’nün çok eski bir yerleşim yeri olduğu bilinmektedir.





Misi Köyü’nün ilk adının Mysia olduğu sanılmaktadır. M. S 183 yılında Alex adlı bir keşiş, seksen beş kişilik bir maiyetiyle Hıristiyanların öncüleri olarak İnkaya ve Misi köylerine yerleştikleri , “konsül” ün toplanarak İncil tartışması yapıldığı tarihi kayıtlarda mevcuttur. Bugün kalıntılara rastlanılan manastır civarında İncil’in bir nüshasının gömülü olduğuna inanılır. Bu kalıntılar dolayısıyla bölge Hıristiyanlar için de önem taşımaktadır.


Bursa’nın merkezine 12 km uzaklıkta olan ve ziyaret edenleri tüm doğallığıyla karşılayan Misi Köyü Bursa asma yaprağı, misket üzümü, pekmezi ve şarabıyla çok ünlüdür. Misi’ de şarapçılık eski bir geçmişe sahiptir. “ Misi Şarapları “ yalnızca bu yörede yetişen ve özel bir aroması olan misket üzümünden yapılmaktadır. Ayrıca bu üzümlerle yapılan pekmezin de oldukça sağlıklı olduğu söylenmektedir.


Gümüştepe Mahallesi’nin şarap dışındaki gelir kaynağını yakın bir geçmişe kadar ipek böcekçiliği oluşturmuştur. Bursa’ya önemli ekonomik gelir sağlayan ipekçilik, yerleşim alanlarının da buna göre şekillenmesini sağlamıştır. Buna bağlı olarak Misi evlerinin geniş sundurmaları ipek böcekçiliğine göre inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisini yansıtan Misi, 1989 yılında kentsel sit alanı ilan edilmiş olup koruma altına alınmıştır. Bugün de yapılan restorasyonlarla yapılar doğallığını korumaktadır. Ayrıca restore edilen yapıların çeşitli sosyal tesislere dönüştürülmesi hedeflenmektedir.


Köyde bulunan Kavacık Sultan Yatırı Müslümanlar için önem arz etmektedir. Misi Köyü’nde yaşamış olan Kavacık Sultan’ın kabrinin, köydeki dağda bir kayanın içinde olduğu rivayet edilmektedir. Bugün bölgede bulunan çeşmeden akan suyun Kavacık Sultan’ın gözyaşları olduğuna inanılır ve ziyaretçiler tarafından dilenen dileklerin gerçek olduğu söylenir.


Ziyaretçilerinin ruhunu sınırsız yeşilliğiyle rahatlatan Misi Köyü, piknikçilerin uğrak yeri haline gelmiştir. Ayrıca meyve ağaçları, kavak ağaçları, çınar ağaçları ve mahallenin içinden geçen Nilüfer Çayı yazın sıcaklığını serinleten bambaşka bir güzelliği ortaya koymaktadır.













 Misi Köyü'ne gelen ziyaretçi yorumları şöyledir:


"Misi bursaya kısa bir mesefade şehirden tamamen izole kalmış güzel ve tarihi bir köy .Bursada sıcaktan bunalanların uğrak noktası sosyal alanların kısıtlı ve rekabetin sınırlı olması sebebiyle alınan hizemetin kalitesine binayen pahalı gelebilir çok büyük beklentileriniz yoksa yakın zaten gidip gezeblir ve dere kenarında serinleyip dinleneblirsiniz."



"Yemek yedikten sonra akşam çayı için köy içi yollardan ulaştık. şansımıza hava çok güzel olduğu için köye giderken durup fotoğraflar çekme imkanımız oldu. köy yolu biraz karışık geldi bize :) neyse ki ulaştık çay bahçesinin girişinde bir bay bir bayan arkadaş gayet güleryüzlü yer konusunda yardımcı oldular. dere kenarında semaver çayımızı içerken çekirdek aldık. bi an kendimizi emekli torun torba sahibi gibi hissettik ortam ambiyansından :) fiyatlarıda makul tavsiye ederim. ancak belli bir saatten sonra çok kalabalık oluyor. özellikle araplar akın ediyor sonra ortamı siz düşünün. ona göre fazla geç kalmayın derim."



"Köy, bildiğiniz köy... Etraf düzensiz çer-çöp dolu. Poşet atıkları vs... Ama 1 demlik çay + 2 çekirdek poşetine 75 TL ödemek, 10 TL otopark ücreti ödemek, insana Nişantaşı'ndaymışsınız hissi veriyor. Ama bardakların hijyeni, aslında nerede olduğunuzu hatırlatıyor. Bize verilen bardaklarda, az önce kahvaltı yapmış vatandaşın GBT'sine bakabileceğimiz oranda parmak izi bile mevcuttu! Yemek kalıntısını söylemek bile istemiyorum. Midem bulanıyor hala. 2 kat sıcak suyla kendim yıkadıktan sonra çay içebildim. Gidecek olanlara önerim; manzara izleyin kendi çayınızı kendiniz götürün."



"Dere kenarinda cay bahçeleri var. Oturup birşeyler yiyip icebilirsiniz. Dogasi güzel. Biz Mart ayında gittik. Yazin daha guzel olur eminim."


"Misi koyunde gecen sene duzenlenen panayirina katilip pazarinda alisveris yapip koyluden saglikli urunler aldiktan sonra bir restoranda guzel bir yemek yiyip eve donmustuk."



"11-02-2017 tarihinde bisiklet turu için bu Misi köyünde bulunduk.Bursanın bütün köyleri burası gibi güzel ama Misi daha bir reklamik olduğu için abartılmış.Orhaneli yolu yapımı nedeniyle köyün karşısına açılan şev köyden bakış görüntüsünü bozmuş.Köy evlerinin iyi dekore edildiği bir yer."


"Yazın gidin oturun masanıza ayaklarınızı altınızdan akan soğuk suya sokun.kışın gidin sıcacık yerde oturun doyumsuz bir manzara ve tertemiz havada kahvaltı yapın veya yemeğinizi yiyin."


"Yaz aylarında çok kalabalık olduğunu duyduğumuz Misi Köyüne sonbaharın son günlerinde uğradık. Köyün geçmişten kopup gelen şirin evleriyle çevrili boş sokaklarında huzurla dolaşıp bol bol fotoğraf çektik. Muazzam bir köy. Fotoğraflamaya doyamadık. Herhangi bir şey yiyecek veya içecek zamanımız olmadığı için fiyatlar ve kalitesiyle ilgili fikir edinemedik.Yolunuz yakınlarına düşerse, mutlaka uğranıp görülmesi gereken eski evleriyle şirin ve güzel bir köy."

 
"Köy kadınlarının kurduğu kooperatifte senelerdir aradığım Bursa'nın yerel lezzeti ciğer sarmayı buldum. Tadı çok nefisti. Yaprak sarması ve gözlemenin de tadına baktık . Hanımlar maharetlerini göstermişler . Hepsi çok güzeldi."


"Köy doğal kalmış ve güzel. Havası dere kenarı olması ve yeşilliği gayet etkileyici. Ancak çay bahçelerinden uzak durun. Bir demlik çay için 40 tl para ödersiniz. Halkı gelen misafirleri kazıklamak için sıraya girmiş."

Kaynak: bursa.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder