Bursa Tophane Saat Kulesi

Zamanın hangi bölümünde yaşadığımızı gösteren saat, doğu medeniyetleri tarafından bulunmuş olmasına karşın kule saati geleneği ve mekanik saat Batı’da gelişmiştir. İlk saat kulesi İtalya’da 1348 yılında yapılmıştır. 16. yüzyılda Avrupa’da yaygınlaşan saat kulesi Osmanlı İmparatorluğu'nda 1577 yılında III. Murat döneminde Üsküp’te inşa edilmiştir.



Saat Kulelerinin Anadolu’da yaygınlaştıran ise II. Abdülhamit’tir. Tahta çıkışının 25. Yılında ülke genelinde 70’in üzerinde saat kulesi yapılmasını emretmiştir. Bu emirle hem kent estetiğine saat kuleleri kazandırılırken, hem de zaman ölçme anlamında bir reform gerçekleştirimiştir. Osmanlı dönemindeki en estetik saat kulesi olarak İzmir Saat Kulesi gösterilir. Bursa'daki Saat Kulesi de bu dönemlerde son halini almıştır.





Bursa Saat Kulesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi ve Bursa'yı fetheden Osman Gazi'nin oğlu Orhan Gazi'nin türelerinin de bulunduğu Tophane Parkı içinde yer alır. Saat Kulesi Bursa, bu türbelere yaklaşık 20 metre mesadedir.



Tophane Saat Kulesi olarak da anılan bu kule, ilk kez Sultan Abdülaziz döneminde yangın kulesi olarak yaptırılmıştır. Fakat 1900’lü yıllara kadar, bilinmeyen bir tarihte yıkılmıştır. 2 Ağustos 1904’te yapımına tekrar başlanmıştır. 31 Ağustos 1905’te tamamlanarak II. Abdülhamit’in tahta çıkışı şerefine, 31 Ağustos 1906 günü Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından törenle hizmete açılmıştır.



Bursa Saat Kulesi 6 katlıdır. 65 metre uzunluğunda ve 4,65 metre enindedir. Tepesinde dört bir yana bakacak şekilde 4 adet saat bulunacak şekilde yapılmıştır. Bursa Saat Kulesi kesme taştan inşa edilmiş olup, kulenin ikinci ve üçüncü katında bir balkon, her cephesinde de sivri kemerli birer pencere, yanında da birer niş yer almıştır.



Kara gövdesi beş profilli saçakla ayrılmış, altı parçadan oluşmaktadır. Her katın cephesinde yuvarlak kemerli, dikdörtgen birer pencere bulunur. En üst kattın her bir yüzünde, ağırlıklı sistemle çalışan yuvarlak kadranlı bir saat bulunmaktadır. Kuleye güney yöndeki dört basamaklı yuvarlak kemerli kapıdan girilerek 89 basamaklı ahşap merdivenle kulenin tepesine çıkılmaktadır.






















Geçmiş yıllarda neredeyse Bursa’nın her noktasından görülen Bursa Tophane Saat Kulesi, kentin dikine yükselişi nedeniyle artık belli noktalardan görülür hale gelmiştir. Bu kule, Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biridir. Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerinin de bulunduğu Tophane Parkı'nda bulunması da ziyaretçi sayısını arttırmaktadır.




Bursa Saat Kulesi, günümüzde orjinal kadranlı saat yerine bir elektronik saat ile zaman kavramının hangi vaktinin yaşandığını insanlara göstermektedir. Ayrıca Bursa Belediyesi tarafından yangın gözetleme amacıyla da kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder